top of page

Vocalisten & instrumentalisten

Er zijn veel aspecten van het vak van musicus die lichamelijke en mentale  klachten kunnen veroorzaken. Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door de speelhouding en repeterende bewegingen die het bespelen van een instrument met zich meebrengt. Ook te weinig ruimte om lekker te spelen omdat je te dicht op een collega zit of omdat je scheef op een stoel zit omdat je anders de dirigent niet ziet tijdens een concert kunnen tot klachten leiden.

Bij het zingen kan men klachten krijgen door het langdurig staan met zware bladmuziek in de hand of door de combinatie van zingen en acteren bij de opera in allerlei houdingen en op scheve of instabiele ondergrond.

Musici uit een orkest of koor spelen of zingen altijd in een groep. Het constant met veel collega’s om je heen werken, dicht op elkaar staan of zitten en veel geluid om je heen kan mentaal belastend werken. Ook een dirigent die je niet ligt, dagelijks presteren, volle repetitiedagen, in de avond werken en podiumangst kunnen voor stress zorgen.

Musiceren is topsport

Topsporters zijn dag in dag uit met hun lichaam bezig en doen er alles aan om fit en gezond te blijven. Alleen zo kunnen ze het beste uit zichzelf halen en blessures voorkomen. Voor vocalisten en instrumentalisten is het net zo belangrijk om het lichaam fit en gezond te houden en de belasting en belastbaarheid van het lichaam optimaal te houden. Op die manier worden blessures voorkomen, is uitval minimaal, en kan men zolang mogelijk blijven musiceren en optimaal presteren.

Oefentherapie

Tijdens een behandeling Oefentherapie Mensendieck wordt er gekeken hoe uw speel- en zanghouding is en of daar de klachten vandaan kunnen komen.

U wordt zich bewust van de oorzaak van de klachten en door middel van oefeningen leert u hoe u uw lichaam zo kunt gebruiken dat het minder overbelast raakt. Door dit ook toe te passen bij uw dagelijkse activiteiten, zoals het musiceren, komen de klachten minder snel terug of kunt u ze voorkomen. Het kan ook zijn dat het niet mogelijk is om uw speel- en zanghouding aan te passen. Dan is het belangrijk om te kijken welke dagelijkse activiteiten wel aangepast kunnen worden en welke oefeningen u thuis kunt doen om toch de opgebouwde spierspanning van het musiceren te doorbreken zodat u de dag erna met minder spanning in uw lichaam en met meer energie aan een nieuwe dag begint.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen bij klachten zoals hyperventilatie en spanningshoofdpijn.

ReAttach 

De spannings- en stress gerelateerde klachten die kunnen ontstaan door de bijzondere werkomstandigheden van een musicus kunnen met ReAttach behandeld worden. Met ReAttach kunnen emoties gereguleerd worden. Overtuigingen en belemmeringen in het brein kunnen weggehaald worden en nieuwe vaardigheden kunnen vastgelegd worden. Slechts vijf interventies kunnen al een groot verschil maken.

Ga voor meer informatie naar het kopje ReAttach van deze website

Men kan kiezen voor een traject Oefentherapie Mensendieck, voor een ReAttach interventie of een combinatie hiervan.

Begeleidingstraject bij het stoppen met musiceren

Bij het stoppen met een muzikale carrière is het van belang mentaal en fysiek af te bouwen. Om lichamelijke klachten te voorkomen kan er voor u een schema met oefeningen gemaakt worden zodat u minder lichamelijke klachten ondervindt na het stoppen met intensief musiceren.

U bent één met uw instrument, hoe beter uw lichaam functioneert, hoe beter u musiceert!

bottom of page